Gebelikten Korunma Yöntemleri Kocaeli

    Gebelikten korunma yöntemleri Kocaeli, istenmeyen gebeliklerin önlenmesi amacıyla yapılan doğum kontrol uygulamalarıdır. Gebelikten korunma yöntemleri sayesinde sperm hücrelerinin, yumurta hücrelerini döllemeleri önlenebilir. Böylece gebeliğin meydana gelmesi engellenebilir. Yazımızın devamında ‘’Doğum kontrol yöntemleri nelerdir?’’, ‘’En iyi doğum kontrol yöntemi hangisidir?’’, ‘’İstenmeyen gebelikler nasıl önlenir?’’ ve ‘’Gebelikten korunma yöntemleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Gebelikten korunma yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.

    Gebelikten Korunma Yöntemleri Nedir?

    Gebelikten korunma yöntemleri, istenmeyen veya planlanmamış olan gebelikleri önlemek amacıyla tercih edilen uygulamalardır. Bu uygulamalardan bazıları özel araçlarla, bazıları ise cerrahi işlemlerle yapılırlar.

    Gebelikten Korunma Yöntemleri Arasında Neler Bulunur?

    Sıkça tercih edilen doğum kontrol yöntemlerinden bazıları şunlardır:

    • Tüp bağlama ameliyatı günümüzde başarı oranı en yüksek olan doğum kontrol yöntemlerinin arasında yer almaktadır. Bu uygulama tek defada yapılır ve etkisi ömür boyu devam eder.
    • Spiral takılması, spermlerin rahme ulaşmasını engelleyen bir işlemdir ve oldukça yaygın bir doğum kontrol yöntemidir.
    • Doğum kontrol ilaçları, içerdikleri hormonlar sayesinde biyolojik olarak gebelik sürecinin başlamasını önlerler. Bununla birlikte ‘’ertesi gün hapları’’, doğum kontrol yöntemi değillerdir. Düzenli kullanım için uygun olmayan bu haplar yalnızca korunmasız ilişki sonrasında istenmeyen gebelikleri önlemek için kullanılmalıdırlar.
    • Kondomlar veya prezervatifler, penise takılan ve spermlerin vajinal kanala boşaltılmasını engelleyen araçlardır. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmalarına ek olarak cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde de son derece etkilidirler. Bu yüzden farklı bir doğum kontrol yöntemi kullanılıyor olsa bile birden fazla cinsel partneri olan kadınlara mutlaka partnerlerinden kondom kullanmalarını istemeleri tavsiye edilir.

    Doğum kontrol yöntemlerinden bazıları bu şekilde sıralanabilir.

    İstenmeyen Gebeliklerden Nasıl Korunulur?

    İstenmeyen veya planlanmamış gebeliklerden korunmak isteyen bireylere, ideal bir doğum kontrol yöntemi seçmeleri tavsiye edilir. Günümüzde aktif olarak tercih edilen pek çok doğum kontrol yöntemi vardır. Bunlardan bazıları diğerlerinden daha etkili ve başarılıdır. Bununla birlikte seçilen doğum kontrol yöntemi düzenli ilaç kullanımı gerektiriyorsa mutlaka bu ilaçlar zamanında ve düzenli olarak alınmalıdır. Aksi takdirde uygulamanın başarı oranı önemli ölçüde düşer ve istenmeyen gebelikler meydana gelebilir.

    Gebelikten Korunma Yöntemleri Arasında En Etkili Olanları Hangileridir?

    İstenmeyen gebeliklerden korunmak amacıyla yapılan doğum kontrol yöntemleri arasında en etkili olanları spiral uygulaması ve tüp bağlama ameliyatıdır (tüp ligasyonu). Spiral uygulamasının farklı türleri vardır ve bu uygulama ile rahme yerleştirilen rahim içi araç yaklaşık 5 ila 10 yıl boyunca kullanılabilir. Spiraller istenmeyen gebelikleri %99’a varan oranlarda önlerler. Tüp bağlama ameliyatı ise tek defalık bir operasyondur ve ömür boyu etkinlik gösterir. Bu operasyon sayesinde istenmeyen gebelikler %99,9 ihtimalle önlenebilir.

    Spiral Takılması Ne Kadar Sürer?

    Spiral taktırma süresi 5 ila 15 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Uygulamanın kısa bir hazırlık süreci de vardır. Bu hazırlık süreci sayesinde uygulamaya bağlı gelişebilecek enfeksiyon gibi riskler önemli oranda önlenmiş olur.

    Spiral Takılması Nasıl Olur?

    Spiral takılması işlemi son derece basit bir işlemdir ve cerrahi müdahale içermez. Uygulama sırasında vajina duvarları ve rahim ağzı spekulum adı verilen alet ile aralanır. Daha sonra ise bu bölge antiseptik solüsyon ile temizlenir. Ardından da özel bir araç kullanılarak spiral, planlanan bölgeye yerleştirilir. Spiral taktırma işleminin ardından günlük yaşama dönülmesi mümkündür. Hastane yatışına gerek yoktur.

    Tüp Bağlama Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Kapalı tüp bağlama ameliyatı genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde tamamlanmış olur. Bazı kişilerde operasyonun süresi 40 dakikaya kadar uzayabilir.

    Tüp Bağlama Ameliyatı Nasıl Yapılır?

    Tüp bağlama ameliyatı laparoskopik yani kapalı cerrahi yöntemlerle yapılabilir. Açık ameliyat teknikleri ile de yapılması mümkündür ancak günümüzde laparoskopik tüp bağlama ameliyatı çok daha sık tercih edilen bir uygulamadır. Bu işlem sırasında hasta anestezi altına alınır ve ağrı hissetmesi önlenir. Kapalı tüp bağlama ameliyatının ilk aşamasında karın bölgesine boyutları 1 santimetrenin altında olan, son derece küçük kesiler açılır. Daha sonra ise bu kesilerden fallop tüplerine ulaşılır. Fallop tüpleri ip benzeri özel bir araç ile bağlanır. Operasyonun başında açılan kesilerin kapatılması ile birlikte tüp bağlama ameliyatı tamamlanmış olur. Tüp bağlama ameliyatının iyileşme süresi, ameliyat kapalı yöntemlerle yapılmışsa oldukça kısadır. Hasta birkaç gün içerisinde, doktorunun da önerisiyle günlük yaşamına kademeli olarak dönebilir.

    Kocaeli Gebelikten Korunma Yöntemleri

    Kocaeli gebelikten korunma yöntemleri, tüp bağlama ameliyatı fiyatları ve spiral taktırma ücreti gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.

    Doktora Sorun!
    Call Now Button