Kolposkopi Kocaeli
Kolposkopi Kocaeli, rahim ağzı ve vajina gibi üreme sistemi organlarını incelemek ve bu organlardaki anormallikleri teşhis etmek amacıyla yapılan özel bir uygulamadır. Dişi üreme sistemi organları vücut içerisinde yer aldıkları için çıplak gözle incelenmeleri çok zordur. Ayrıca pek çok hastalık hücresel boyutlarda başlar ve daha sonra belli şikayetlere neden olur. Bu yüzden bu hastalıkların incelenebilmesi ve teşhis edilebilmesi için bazı uygulamalara başvurulur. Kolposkopi uygulaması da bu uygulamalardan biridir. Yazımızın devamında ‘’Kolposkopi nasıl yapılır?’’, ‘’Kolposkopi ne kadar sürer?’’, ‘’Kolposkopi kaç ayda bir yapılır?’’ ve ‘’Kolposkopi ağrılı mıdır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kolposkopi Kocaeli ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi, genital bölgedeki dokuların yüksek miktarda büyütülmesine ve böylece dokulardaki anormal değişimlerin tespit edilmesine olanak sağlayan, özel bir görüntüleme uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde rahim ağzından vajinal dokulara kadar dişi üreme sistemi için önemli olan pek çok doku incelenebilir. Böylece ciddi hastalıklar üzerine araştırma yapılabilir ve kişiye özel tedavi planlamaları hazırlanabilir.
Kolposkopi Neden Yapılır?
Kolposkopi, rahim ağzının, vajinanın ve vulvanın kapsamlı olarak incelenebilmesi için yapılır. Bahsi geçen organlarda ve dokularda, HPV gibi virüsler sonucu çeşitli lezyonlar meydana gelebilir. Bu lezyonlar zaman içerisinde anormal hücreler barındırmaya başlayabilir ve kanser hastalıklarına neden olabilirler. Kolposkopi uygulaması, pap smear testinde riskli bir HPV türü görülen bireylere, olası anormal hücre değişimlerinin erkenden tespit edilmesi için yapılır. Böylece rahim ağzı kanseri gibi tehlikeli hastalıklara erken dönemlerde müdahale edilebilir.
Kolposkopi Kimlere Yapılır?
Kolposkopi çeşitli amaçlar doğrultusunda pek çok hasta grubuna uygulanabilir. Bunlardan en yaygın olanı yüksek riskli bir HPV türü taşıyan bireylerdir. Bu bireylerin rahim ağızlarında HPV enfeksiyonuna bağlı anormal hücre değişimleri görülebilir. Kolposkopi uygulaması bu kişilerin rahim ağızlarında meydana gelen değişimleri incelemek ve olası rahim ağzı kanseri vakalarını erkenden teşhis etmek için yapılır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Genital Siğil ve HPV Tedavisi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Kolposkopi Ağrılı Mı?
Kolposkopi işlemi sırasında ağrı hissedilmez ancak vajina duvarlarında basınç hissedilebilir. Bu basınç hissi uygulamadan sonra da devam edebilir. Ancak gün içerisinde veya ertesi gün geçecektir. Eğer kolposkopi sırasında biyopsi de yapılacaksa hastaya anestezi uygulanabilir. Bazı durumlarda ise biyopsi işlemi anestezisiz gerçekleştirilir.
Kolposkopi Kızlık Zarına Zarar Verir Mi?
Kolposkopi sırasında kızlık zarına zarar verilmez. Dolayısıyla doktor kolposkopinin gerekli olduğunu söylüyorsa mutlaka doktorun önerisi dikkate alınmalıdır. Bu işlem sırasında vajina içerisine herhangi bir şey sokulmaz. Bu yüzden de kızlık zarı zarar görmez. Bununla birlikte kızlık zarının zarar görmesi istenmiyorsa biyopsi işlemi mümkün olmaz.
Kolposkopi Ne Kadar Sürer?
Kolposkopi uygulaması, uygulama sırasında yapılan işlemlerin detaylarına ve uygulamaya biyopsi işleminin eşlik ediyor olup olmadığına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Bununla birlikte kolposkopi uygulamaları çoğu zaman 30 dakikadan kısa bir sürede tamamlanırlar. Eğer uygulamanın süresini ciddi ölçüde değiştirecek bir işlem yapılacak olursa doktor konu hakkında hastasını bilgilendirir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi, benzer kadın doğum uygulamalarına kıyasla çok daha konforlu ve basittir. Bu uygulama sırasında özel bir önlük giyen hastanın bacakları aralanır ve vajinal duvarlar spekulum ile açılır. Daha sonra ise bölge, olası enfeksiyonların önlenebilmesi için antiseptik solüsyon ile yıkanır. Ardından da kolposkopi cihazı vajina karşısına hizalanır ve gözlem yapmaya başlanır. Bazı kişilerden kolposkopi uygulaması sırasında dku örneği alınması gerekebilmektedir. Bu durumda işlem biyopsili kolposkopi olarak isimlendirilmektedir. Bahsi geçen işlem öncesinde hastanın ağrı hissetmesini önlemek için bölgeye özel bir anestezi işlemi uygulanır. Ardından da doku örneği alınır ve uygulama tamamlanır.
Kolposkopi Sonuçları Ne Zaman Belli Olur?
Kolposkopi sonuçları uygulamadan hemen sonra belli olur. Doktor sonuçlar hakkında hastasını bilgilendirir ve gerekiyorsa da tedavi uygulamalarına başlayabilir veya tedavi uygulamalarını güncelleyebilir. Bununla birlikte kolposkopi uygulamaları sırasında rahimden parçada alınabilmektedir. Biyopsi olarak bilinen bu işlem sayesinde bölgedeki hücreleri incelemek mümkün olmaktadır. Eğer kolposkopi sırasında biyopsi yapılmışsa biyopsi uygulamasının raporu için bir süre beklenilmesi gerekebilir. Bu süre genellikle 7 gün kadardır. Ancak biyopsi raporu laboratuvarın yoğunluk durumuna göre daha erken veya daha geç çıkabilmektedir. Biyopsi raporu çıktığında doktor bu raporu inceler ve konu hakkında hastasını bilgilendirir.
Kocaeli Kolposkopi Fiyatları 2024
Kocaeli kolposkopi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.