Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Kocaeli
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi Kocaeli, endometrial hiperlazi olarak bilinen, rahim duvarındaki anormal kalınlaşmayı gidermek için yapılan tedavidir. Rahim duvarı yumurtlama döneminde hormonların etkisiyle kalınlaşır. Daha sonra ise gebelik meydana gelmezse yine hormonların etkisiyle incelir. Bu süreç, adet döngüsü kapsamında her ay tekrar eder. Ancak bazı kişilerde hormon bozukluğu gibi nedenlerden anormal rahim duvarı kalınlaşması görülebilir. Yazımızın devamında ‘’Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması kanser mi?’’, ‘’Rahim duvarı kalınlaşması nasıl geçer?’’ ve ‘’Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kocaeli rahim duvarı kalınlaşması ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?
Rahim duvarı kalınlaşması, rahim duvarının normal adet döngüsü kapsamının dışında kalınlaşması ve yeniden incelmemesidir. Bu rahatsızlık başta hormon bozukluğu olmak farklı etmenler nedeniyle meydana gelebilmektedir. Rahim duvarı kalınlaşması, meydana gelme nedenine göre farklı uygulamalarla tedavi edilebilir. Tedavi sürecine özel histeroskopi gibi özel tanılama uygulamaları da eşlik edebilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?
Rahim duvarı kalınlaşması genellikle progesteron hormonunun miktarı ile ilgili düzensizlikler sonucu meydana gelir. Bununla birlikte şu gibi etmenler rahim duvarı kalınlaşmasının ortaya çıkmasında rol oynuyor olabilir:
- 35 yaşından büyük olmak.
- Menopoza geç girmiş olmak.
- Erken adet görmeye başlamış olmak.
- Meme kanseri tedavilerinde kullanılan bazı ilaçlar.
- Daha önce hiç hamile kalmamış olmak.
- Tiroid hastalığı gibi hormon hastalıkları.
- Diyabet hastalığı gibi metabolizma hastalıkları.
- Polikistik over sendromu gibi dişi üreme sistemi hastalıkları.
- Sigara kullanımı.
- Obezite.
Bahsi geçen etmenler rahim duvarı kalınlaşmasının meydana gelme riskini önemli ölçüde arttırabilir. Özellikle de ailesinde rahim kanseri öyküsü olan hastaların, rahim duvarı kalınlaşmasından şüphelendikleri takdirde bir jinekoloji doktoru ile görüşmeleri gerekir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Adet kanamalarının normalden daha uzun sürmesi.
- Ara kanamalar meydana gelmesi.
- Adet kanamalarının düzensiz olması.
- Adet kanamalarının normalden daha sık meydana gelmesi.
- Adet döneminin normalden daha ağrılı ve sancılı geçmesi.
- Adet dönemi haricinde kahverengi akıntılar meydana gelmesi.
- Gebe kalmakta güçlük.
- Karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi.
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Belirtilerin şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Eğer bu belirtilere sahipseniz en yakın zamanda bir kadın hastalıkları doktoru ile görüşmeniz tavsiye edilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tehlikeli Mi?
Rahim duvarı kalınlaşması, ortaya çıkma nedenine göre tehlikeli olabilir. Rahim duvarında meydana gelen kalınlaşma eğer hormon değişimleri nedeniyle ortaya çıkmışsa genelde ciddi bir tehlike teşkil etmez. Ancak rahim duvarı kalınlaşmasından kanser riski olan atipik hücreler sorumlu ise rahim duvarı kalınlaşmasının tehlikeli olduğundan bahsedilebilir. Bu süreçte doktor, gerekirse rahim duvarından özel bir vakum yöntemi ile doku örneği alır. Alınan doku örneği laboratuvar ortamında detaylı olarak incelenir ve rahim duvarı kalınlaşmasının kanser nedeniyle ortaya çıkıp çıkmadığı belirlenir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Var Mı?
Rahim duvarı kalınlaşmasının tedavisi vardır. Bu tedavinin detayları, hastanın genel sağlık durumuna ve rahim duvarı kalınlaşmasının hangi nedenlerden ortaya çıktığına göre değişiklik gösterebilir. Aynı şekilde tedavinin belirlenmesinde hastanın yaşı ve ileride gebe kalmayı isteyip istememesi de önemli bir rol oynamaktadır. Doktor bu gibi etmenleri değerlendirecek ve hastaya en uygun tedavi planlamasını hazırlayacaktır.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisinin süresi, tedavi sırasında başvurulan yönteme göre değişiklik gösterebilir. İlaç ile yapılan rahim duvarı kalınlaşması tedavisi genellikle birkaç ay boyunca devam eder. Cerrahi ile yapılan tedaviler ise daha kısa sürelidir. Genellikle 2 saat içerisinde tamamlanırlar.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?
Rahim duvarı kalınlaşması tedavisi, rahim duvarı kalınlaşmasının hangi nedenden meydana geldiğine göre farklı yöntemlerle yapılabilir. Bu yöntemlerden ilki medikal tedavidir. Medikal tedavi kapsamında ilk rahim duvarının incelmesini sağlayan ve yeniden kalınlaşmasını önleyen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde rahim duvarının ideal bir kalınlıkta kalması sağlanabilir ve rahim duvarı kalınlaşmasına bağlı ortaya çıkan şikayetler giderilebilir. Eğer rahim duvarı kalınlaşmasının nedeni rahimde atipik hücre bulunması ise cerrahi tedaviye başvurulur. Bu tedavi histerektomi olarak da bilinir ve rahmin alınması amacıyla gerçekleştirilir. Özellikle de menopoza girmiş olan hastalar veya gebe kalma planı olmayan hastalar için ideal bir tedavi yöntemidir.
Kocaeli Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Fiyatları 2025
Kocaeli rahim duvarı kalınlaşması tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.