Riskli Gebelik Takibi Kocaeli
Riskli gebelik takibi Kocaeli, gebeliğin gidişatına zarar verebilecek olası etmenlerin araştırılması ve gerekli önleme uygulamalarının mümkün olabilmesi için yapılan uygulamadır. Riskli gebelik takibi sayesinde düşükler ve ölü doğumlar büyük oranda engellenebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Riskli gebelik nedenleri nelerdir?’’, ‘’Riskli gebelik takibi nasıl yapılır?’’, ‘’Riskli gebelik takibi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Riskli gebelik takibinde neler yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Kocaeli riskli gebelik takibi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.
Riskli Gebelik Takibi Nedir?
Riskli gebelik takibi, kadın doğum uzmanları veya perinatologlar tarafından gerçekleştirilen, gebelik sürecinin düzenli olarak değerlendirilmesi için yapılan uygulamalardır. Bazı gebelikler, anne veya bebek kaynaklı nedenlerden erkenden sonlanma riski taşırlar. Bazılarında ise bebekte ciddi bir hastalık veya kromozom bozukluğu görülme riski vardır. Bu gebeliklerin riskli gebelik takibi uygulaması ile düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir.
Riskli Gebelik Nedir?
Riskli gebelik, erkenden başarısız bir şekilde sonlanma riski bulunan; anne adayı veya bebeğin sağlığı için çeşitli risklerin mevcut olduğu gebeliklerdir.
Riskli Gebelik Takibi Neden Yapılır?
Riskli gebelik takibi, gebelik sürecinin görece sık gerçekleştirilen muayeneler ile incelenmesi ve olası sorunların erkenden tespit edilip ortadan kaldırılması için yapılır. Riskli gebelik takibinin üç temel amacı vardır. Bunlardan ilki gebelik süreci boyunca anne adayının sağlığını korumaktır. İkincisi, gebelik süreci boyunca bebeğin sağlığını korumak ve bebeğin sahip olabileceği hastalıkları erkenden tespit etmektir. Üçüncüsü ise gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlamak ve gebeliğin, bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ile sonlanmasını sağlamaktır.
Riskli Gebelik Takibi Hangi Durumlarda Yapılır:
Riskli gebelik takibi şu gibi durumlarda önerilmektedir:
- Eğer anne adayında, gebelik öncesine dayanan ciddi bir kronik hastalık varsa.
- Anne adayı daha önce ölü doğum yapmışsa.
- Anne adayı düşük yapmışsa veya tekrarlayan düşükler yapmışsa.
- Gebelik, kısırlık tedavisi uygulamaları ile gerçekleşmişse.
- Anne adayının rahminde yapısal bir bozukluk bulunuyorsa.
- Anne adayı 35 yaşından büyükse.
- Anne adayı 18 yaşından küçükse.
- Anne adayında PCOS ve miyom gibi kadın hastalıkları mevcutsa.
- Anne adayı sigara bağımlısı ise.
Riskli gebelik takibi gerektiren durumlar bu şekilde sıralanabilir.
Riskli Gebeliklerde Gebelik Öncesi Danışma
Riskli gebeliklerde gebelik öncesi danışmanlık hizmeti çok önemlidir. Çünkü gebeliği riskli kılan etmenlerin önemli bir kısmı anne adayında, gebelik öncesinde de teşhis edilebilir. Eğer bu riskli etmenler henüz gebelik meydana gelmemişken tespit edilirlerse çok daha sağlıklı ve ideal bir şekilde tedavi edilebilir, kontrol altına alınabilirler. Çünkü gebelik süresince anne adayının bazı ilaçları kullanması uygun değildir, ancak gebelik öncesinde rahatça gerekli olan ilaç tedavileri veya cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilir. Bu yüzden daha önce düşük yapmış, gebelik şekeri deneyimlemiş veya ölü doğum yapmış olan bireylere, gebelik öncesi danışmanlık hizmetine başvurmaları tavsiye edilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde bulunan Gebelik Öncesi Danışma isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Riskli Gebelik Takibinin Gebelik Takibinden Farkı Nedir?
Riskli gebelik takibi, normal gebelik takibi ile büyük bir benzerlik taşır. Her iki uygulama da düzenli olarak gerçekleştirilen muayeneler, kontroller ve gebeliğin belli haftalarında yapılan testler ile yapılır. Bununla birlikte riskli gebelik takibi muayeneleri çok daha sık gerçekleştirilir. Bu muayeneler sırasında da klasik gebelik takibi kapsamında gerek duyulmayan bazı gelişmiş testlere ve uygulamalara başvurulabilir. Riskli gebelik takibinin ideal olarak gebeliğin öğrenilmesi ile başlaması ve doğuma kadar devam etmesi beklenir.
Riskli Gebelik Takibi Nasıl Yapılır?
Riskli gebelik takibi, rutin kadın doğum doktoru muayeneleri ve özel testler ile gerçekleştirilir. Riskli gebelik takibine başlarken anne adayı veya çift, doktor ile özel bir görüşme yapar. Bu görüşme sırasında anne adayının hastalık geçmişi ve çiftte var olması muhtemel genetik hastalıklar incelenir. Daha sonra ise doktor gebeliğin gidişatı ile ilgili birtakım muayeneler, USG uygulamaları veya testler gerçekleştirebilir. Bahsi geçen uygulamalar sonlandıktan sonra doktor anne adayının sağlık durumuna ve gebeliğin gidişatına uygun bir riskli gebelik takibi takvimi oluşturur. Bu takvim kapsamında, gebeliğin belli haftalarında gelişmiş testler ve görüntüleme uygulamaları yapılır. Bahsi geçen testler sayesinde pek çok kromozom bozukluğu, hastalık veya riskli durum erkenden tespit edilebilir. Böylece erkenden bu riskli durumlara müdahale edilir ve gebeliğin bu hastalıklardan olumsuz etkilenmesi önlenir. Riskli gebelik takibi kapsamında yapılan muayeneler, normal gebelik takibinden daha sık gerçekleştirilir.
Kocaeli Riskli Gebelik Takibi Fiyatları 2025
Kocaeli riskli gebelik takibi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.