Kürtaj Sakarya
Kürtaj Sakarya, 10. haftaya kadar olan gebeliklerin, isteğe bağlı bir şekilde sonlandırılması amacıyla yapılan, özel bir uygulamadır. Kürtaj uygulaması günümüzde iki farklı teknikle yapılmaktadır. Bunlardan ilki klasik kürtajdır. Klasik kürtaj anestezi altında, rahmin küret adı verilen bir aletle kazınması ile mümkün olur. Vakumlu kürtaj ise özel bir vakum mekanizması ile rahmin kazınmasına gerek duyulmadan yapılır. Yazımızın devamında ‘’Kürtaj yöntemleri nelerdir?’’, ‘’Kürtaj ne kadar sürer?’’, ‘’Kürtaj nasıl yapılır?’’ ve ‘’Kürtaj yaşı kaçtır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Sakarya kürtaj ve vakumlu kürtaj uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj, planlanmamış olan veya çeşitli sağlık riskleri oluşturan gebeliklerin sonlandırılması için yapılan, özel bir uygulamadır. Bu uygulama isteğe bağlı olarak yalnızca 10. haftaya kadar olan gebelikleri sonlandırmak için yapılır. 10. haftadan daha büyük gebelikler isteğe bağlı sonlandırılamazlar. Ancak çeşitli sağlık otoriteleri, yapılan incelemeler sonucu gebeliğin sakıncalı olduğuna veya bebeğin potansiyel olarak ciddi bir hastalık taşıdığına karar verirlerse kürtaj uygulaması 10. haftadan sonra da yapılabilir.
Kürtaj Sakarya Neden Yapılır?
Kürtaj istenmeyen veya planlanmamış olan gebelikleri sonlandırmak için yapılır. Bazı durumlarda ise kürtaj uygulaması, anne adayının sağlığını korumak için zorunlu bir işlem olarak gerçekleştirilir.
Kürtaj Kaç Yaşında Yapılabilir?
Kürtaj uygulaması 18 yaşını doldurmuş, bekar olan bireylere, yalnızca bireyin talebi baz alınarak yapılabilir. 18 yaşını doldurmuş ve evli olan bireylere ise eşlerinin de rızası alınarak kürtaj yapılır. Eğer birey 18 yaşından küçükse, eşinin rızası olsa bile ailesinden veya yasal vasisinden izin alınmadan kürtaj yapılamaz.
İstenmeyen Gebelikler Nasıl Önlenir?
İstenmeyen gebelikler hem çiftler hem de kişiler için oldukça sıkıntılı süreçlere neden olabilirler. Bu süreçle birey/çift için maddi veya manevi açıdan zorlayıcı olabilir. Bu yüzden bireylere istenmeyen gebeliklere karşı korunma uygulamalarına başvurmaları tavsiye edilir. Çünkü kürtaj gibi uygulamalar doğum kontrol uygulaması değillerdir. Sürekli tekrarlanmaları bireyin genel sağlığı ve doğurganlığı için risk oluşturacaktır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için Gebelikten Korunma Yöntemleri isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
Hamileliğin İlk Belirtileri Nelerdir?
Gebeliğin ilk belirtileri arasında mide bulantısı, yorgunluk, vajinal akıntı miktarında artış, implantasyon kanaması, memelerde hassasiyet, idrara çıkma sıklığında artış ve ruh hali değişimleri yer alır. Ancak bu belirtiler genellikle gebelik meydana geldikten birkaç hafta sonra görülürler. Bu süreçte eğer gebelik daha önceden planlanmışsa veya devam etmesi isteniyorsa gebelik takibi gibi uygulamalara başvurulabilir. Eğer gebelik devam etsin istenmiyorsa kürtaj işlemi talep edilebilir.
Kürtaj Kayıtlara Geçer Mi?
Kürtaj tıbbi bir uygulamadır ve diğer tüm tıbbi uygulamalar gibi hastanın ve doktorun haklarının korunabilmesi için kayıt altına alınmaktadır. Bireye uygulanan tıbbi işlemlerin kaydı ve bireyin tedavi geçmişi, bireyin izni olmadan üçüncül kişiler ile paylaşılmamaktadır. Yani bireyin en yakın akrabaları bile bu bilgilere ulaşamaz.
Kürtaj Tehlikeli Mi?
Kürtaj tehlikeli bir uygulama değildir ancak her tıbbi işlem gibi bazı riskler barındırmaktadır. Bu riskler arasında genital bölgede enfeksiyon ve kanama yer alır. Bununla birlikte rahim veya benzer organların kalıcı olarak zarar görme riski de mevcuttur. Ancak bahsi geçen risklerin neredeyse tamamı önlenebilir risklerdir. Eğer uygulama alanında uzman bir kadın doğum doktoru tarafından gerçekleştiriliyorsa bu riskler büyük oranda önlenebilir. Bu yüzden hastalara, kadın doğum alanında uzman olmayan kimseden kürtaj gibi hizmetler talep etmemeleri tavsiye edilir.
Kürtaj Ne Kadar Sürer?
Vakumlu kürtaj Sakarya uygulaması genellikle 10 ila 15 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Klasik kürtaj uygulamasının süresi ile 25 ila 30 dakika civarındadır. Bahsi geçen süreler kürtaj uygulamasının detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.
Kürtaj Sakarya Nasıl Yapılır?
Kürtaj uygulaması, hastanın sağlık durumuna ve taleplerine uygun bir anestezi işlemi ile yapılır. Bu yüzden ağrısız bir uygulamadır. Klasik kürtaj uygulaması sırasında bireye özel bir hasta önlüğü giydirilir ve işlem sedyesine uzanması istenir. Bu süreçte doktor hastasına uygun bir pozisyon verir ve kürtaj işlemine başlar. Kürtaj işlemi sırasında ilk olarak genital bölge, antiseptik solüsyon ile temizlenir. Daha sonra ise steril bir alet yardımı ile vajinal duvarlar aralanır ve rahim bölgesine küret adı verilen bir alet iletilir. Bu alet kullanılarak rahim duvarları kazınır ve gebelik sonlandırılmış olur. Kürtaj yaptıran bireyler bir süre dinlendikten sonra evlerine dönebilirler.
Sakarya Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?
Vakumlu kürtaj, klasik kürtaj uygulamasına kıyasla çok daha modern ve gelişmiş bir kürtaj tekniğidir. Bu uygulama sırasında rahmin, küret ile kazınmasına gerek yoktur. Dolayısıyla hasta uygulamadan sonra çok hızlı bir şekilde iyileşebilir ve iyileşme süreci de görece daha konforludur. Vakumlu kürtaj uygulaması sırasında ilk olarak hastaya uygun bir anestezi işlemi yapılır. Daha sonra ise işlemin hazırlık aşamaları tamamlanır ve kürtaja geçilir. Bu süreçte bireyin vajinasından rahmine, özel plastik boru iletilir. Bu borunun diğer ucu, rahimde negatif basınç oluşturma özelliği olan bir enjektör mekanizmasına bağlıdır. Uygulama sırasında bu mekanizma çalıştırılır ve böylece rahimde bulunan gebeliğe ait dokular bölgeden vakumlanarak alınırlar. Vakumlu kürtaj yaptıran bireyler uygulama sonrasında bir süre klinikte veya hastanede dinlenir sonrasında da evlerine dönerler. Hastane yatışına ihtiyaç duymazlar.
Sakarya Kürtaj Fiyatları 2024
Sakarya kürtaj fiyatları 2024 ve vakumlu kürtaj fiyatları gibi konular hakkında detaylı bilgi almak için Op. Dr. Yaşar Çeğil ile iletişime geçebilirsiniz.